Om filmen ”Flickan mamman och demonerna”


Hur gick det för censurerade filmen?

Jo den diskuteras överallt i hela Sverige, mycket tack vare Schitzofreniförbundet.

Och världen?

Perspektivet ett barns liv med psykotisk mamma som har elaka demoner uppmärksammas också i vår omvärld: Europa, Australien, Canada, USA och Sydafrika.

Från att vara en censurerad svensk barnfilm, Statens medieråd beslöt barnförbjuda filmen 2016, ett beslut som upphävdes av förvaltningsrätten. Argument för 11 års gräns från FN:s barnkonvention – barn behöver information och slippa skam.

Först såg det mörkt ut för filmen som togs bort från biograferna.

En barnfilm som inte tillåter föräldrar att ta med sina barn under 15 är svårsåld som familjefilm… Dråpslaget gjorde att vi med förbundet och siktade på en annorlunda distributionsform. Visa den med samtal och semninarier för och med polis, skola, socialtjänst, psykiatri… barn och allmänna arvsfonden stötte projektet. Filmen cirkulerar runt i Sverige fortfarande.

Ämnet och gestaltningen spelar roll för ryktet om en ”modig och spännande ” film. Den har blivit mer en svensk angelägenhet, förvåning över censur i Sverige.

Efter London då psykoanalytiker visar film  och tog den som inledningsfilm hösten 2017 kom filmen att bli känd för experter och terapeuter från hela Europa, och fick ryktet…

Hela jordens olika tabun mot de psykotiska gör, tyvärr, att filmen kommer ha ett långt liv.

I Sverige gör Schizofreniförbundet sina visningar i hela Sverige, den kommer i SVT ,och den finns på skolbion. Där råder ingen censur.

Boken filmen bygger på finns nu på engelska, arabiska, spanska och finska.

Festivaler senast i Rom, Nordic Film festival med långa köer i Borghese parken, inbjuden framåt till Florens inviga i november, Singapore osv.

Bara i Sverige finns 500.000 anhöriga….

Och pengarna? Pengarna? Hur många kommer se den, hur tänker ni om puliken?

De kommer tillbaka. ”Flickan, Mamman och demonerna” är  den enda av de filmer som Stockholm Filmpool satsade på 2016 som ger finansiärer tillbaka och gläder Åland som fick visa sina vackra sidor.

Eftersom jag satsade mina egna har jag sett att jag får något tillbaka.

SFI satsade.

Och den visas som skolfilm med en super skolhandledning signerad MK.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *