Suzanne Osten är tillbaka på Unga Klara med kritikerrosade Buster Keaton på månen. En fantasifull teatershow om barns utsatthet och deras längtan efter ett eget liv. Av Gunilla Linn Persson.
-
Frukostseminarium: Om medierna och verklighetsbilderna
Seminariet inleds med en intervju mellan moderator Erik Blix och regissören, författaren och dramatikern Suzanne Osten: barnteaterpionjären som ägnat nästan ett helt liv åt barns reaktioner på dramatiska händelser och som blivit världsberömd för sitt arbete för en ung publik.
Podden finns nu uppe för lyssning:
https://sverigesradio.se/play/avsnitt/2021934Finns också i en filmad version här:
https://sverigesradio.se/artikel/frukostseminarium-om-medierna-och-verklighetsbildernaFoto: Jan Pieter van Eerde/Sveriges Radio
-
Recension av Temps Mort
Läs gärna Expressens recension av ”Temps Mort” och passa på att se den på Stockholms Stadsteater.
Foto: Sara P Borgström
-
Temps Mort på Stockholms Stadsteater
Suzanne Osten sätter upp en av Lars Noréns sista pjäser, där dramatikerns alltid lika knivskarpa blick låter människorna dissekera varandra och hungra efter gemenskap. Med Ann Petrén, Anna Takanen, Andreas Kundler, Cilla Thorell, Simon Norrthon, Per Sandberg och Thora Möller Jensen. Med en prolog av Erik Uddenberg baserad på Unga Klaras uppsättning ”Besvärliga människor”.
-
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2022 tilldelas regissören och författaren Suzanne Osten
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2022 går till regissören ochförfattaren Suzanne Osten för Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten? En självbiografi i tre akter (Ordfront, 2021).
Motiveringen lyder:
I Vem tror hon att hon är Suzanne Osten? En självbiografi i tre akter fogar Osten samman liv och verk och synliggör kvinnorna och barnen som ett bärande tema i en många gånger påtagligt manlig värld. Vitalt, kontroversiellt, djupt personligt får läsaren följa Suzanne Osten i hennes ständiga sökande efter sig själv, samtidigt som hon berättar om svensk scenkonst från 1960-talet fram till idag.
Prisceremonin, ett något försenat femårsjubileum, inbegriper såväl pristagarna 2020, 2021 som 2022 års pristagare och kommer att ske på Nedre Manilla i april 2022.
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.
-
Hedersguldbagge 2021
Juryns motivering löd:
Årets mottagare av Hedersguldbaggen är en pionjär inom scenkonsten, en lekfull manusförfattare och en banbrytande filmregissör. Vår pristagare har med nyfikenhet och skaparglädje, och med humor och svärta, undersökt ämnen som psykisk sjukdom, utanförskap och främlingsfientlighet. Och med ett helt eget formspråk dessutom tagit sig an klassamhället, familjerelationer och jämställdhet. För sina djärva och nyskapande insatser inom svensk film tilldelas Suzanne Osten årets Hedersguldbagge.
-
Fryshusets ”Hederspris för livsgärning”
Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. Minnespriset delades ut första gången 2016. Priset delas ut i kategorierna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.
Juryns motivering: ”Suzanne Osten är Sveriges ledande pionjär inom utveckling av teater för och om barn och unga. Hennes arbete har även fått stor internationell uppmärksamhet. Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta Suzanne Osten för hennes konstnärskap och outtröttliga arbete för utsatta barn. Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer.”