Suzanne Osten

Officiell webbplats

  • Hem
  • Aktuellt
  • Filmer
  • Böcker
  • Pjäser
  • Forskning
  • Kontakt
  • English
  • Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2022 tilldelas regissören och författaren Suzanne Osten

    Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2022 går till regissören ochförfattaren Suzanne Osten för Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten? En självbiografi i tre akter (Ordfront, 2021).

    Motiveringen lyder:

    I Vem tror hon att hon är Suzanne Osten? En självbiografi i tre akter fogar Osten samman liv och verk och synliggör kvinnorna och barnen som ett bärande tema i en många gånger påtagligt manlig värld. Vitalt, kontroversiellt, djupt personligt får läsaren följa Suzanne Osten i hennes ständiga sökande efter sig själv, samtidigt som hon berättar om svensk scenkonst från 1960-talet fram till idag.  

    Prisceremonin, ett något försenat femårsjubileum, inbegriper såväl pristagarna 2020, 2021 som 2022 års pristagare och kommer att ske på Nedre Manilla i april 2022.

    Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfond har till ändamål att genom utdelande av stipendium understödja sakprosa och populärvetenskapligt berättande om i första hand kvinnor och den kvinnliga erfarenheten i dåtid och nutid.

    28 mars, 2022
  • Hedersguldbagge 2021

    Hedersguldbagge 2021

    Juryns motivering löd:

    Årets mottagare av Hedersguldbaggen är en pionjär inom scenkonsten, en lekfull manusförfattare och en banbrytande filmregissör.  Vår pristagare har med nyfikenhet och skaparglädje, och med humor och svärta, undersökt ämnen som psykisk sjukdom, utanförskap och främlingsfientlighet. Och med ett helt eget formspråk dessutom tagit sig an klassamhället, familjerelationer och jämställdhet. För sina djärva och nyskapande insatser inom svensk film tilldelas Suzanne Osten årets Hedersguldbagge. 

    25 januari, 2022
  • Fryshusets ”Hederspris för livsgärning”

    Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. Minnespriset delades ut första gången 2016. Priset delas ut i kategorierna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

    Juryns motivering: ”Suzanne Osten är Sveriges ledande pionjär inom utveckling av teater för och om barn och unga. Hennes arbete har även fått stor internationell uppmärksamhet. Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta Suzanne Osten för hennes konstnärskap och outtröttliga arbete för utsatta barn. Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer.”

    Läs mer om priset här

    12 november, 2021
  • Buster Keaton på månen hos Unga Klara

    Se speldatum hos Unga Klara

    • Foto: Sara P Borgström
    • Foto: Sara P Borgström
    • Foto: Sara P Borgström
    14 oktober, 2021
  • Ny bok: Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten?

    Ny bok: Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten?

    Ny bok finns via Ordfront Förlag.

    13 oktober, 2021
  • Aldrig Våld: Barn och våld

    26 oktober, 2020
  • Se Flickan, mamman och demonerna på SVT play

    Se Flickan, mamman och demonerna på SVT play

    Finns att se till och med 6 november 2020

    Se filmen på SVT Play

    19 oktober, 2020
  • Oljeporträtt

    Oljeporträtt

    Av Jonathan Snell.

    10 september, 2020
  • Furstinnan av Amalfi på Dramaten Play

    Furstinnan av Amalfi på Dramaten Play

    Den 29 februari hade John Websters Furstinnan av Amalfi Sverigepremiär på Stora scenen men redan efter åtta föreställningar satte pandemin stopp för all publik verksamhet på teatern. Den tre och en halvtimme långa föreställningen har nu spelats in till en halvtimmes Corona-anpassad kortversion som finns tillgänglig på Dramaten Play fram till och med den 30 september.

    Det klassiska brittiska verket av John Webster i regi av Suzanne Osten och i översättning och bearbetning av Per Lysander hade Sverigepremiär våren 2020. Eftersom pandemin inte gjorde det möjligt för publiken att se föreställningen har Dramaten spelat in en Corona-säkrad kortversion av föreställningen som nu visas på Dramaten Play under hela september.

    Vi har gjort en mosaik på 30 minuter, filmat med avstånd, med godbitar ur föreställningen. En Corona special, kan man säga. Man häpnar över hur dialogerna i de inspelade scenerna visar vilken förmåga teatern hade redan på 1600-talet att uttrycka furstinnans krav på rättvisa som ligger i själva hjärtat av pjäsen, säger regissören Suzanne Osten.

    Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker. En tragedi baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. En grotesk och drastisk berättelse om kvinnohat och frihetsbegär.

    Pjäsen hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara under 2019 hade tre olika uppsättningar premiär. Under våren 2020 spelade den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.

    3 september, 2020
  • Furstinnan av Amalfi spelar nu på Dramaten

    ”Storstilad teaterfest i dust med manlig makt” SVD

    ”Ensemblen är oerhört skicklig. Samspel såväl som individuella insatser imponerar” Aftonbladet

    ”…denna pjäs är verkligen en pärla på blankvers, med sång, dans och upptåg.” Expressen

    ”Kosmisk upplevelse. Suzanne Osten öser ur sin djupa skattkista…” DN

    Läs mer på Dramaten

    Läs mer på Dramaten

    9 mars, 2020
1 2 3 … 9
Nästa sida→

Suzanne Osten