Suzanne Osten tilldelas Astrid Lindgrens Världs stipendium 2018


Astrid Lindgrens Världs stipendium 2018 tilldelas dramatikern, regissören och författaren Suzanne Osten. Hon får stipendiet för sin mångåriga nydanande gärning inom teater och film för barn och unga.

Suzanne Osten är född samma år som Pippi Långstrump skapades. Suzanne Osten har alltid arbetat i Pippi Långstrumps orädda och kreativa anda, inte minst under fyrtio år som konstnärlig ledare för barnteaterscenen Unga Klara i Stockholm.

Suzanne Osten har starkt bidragit till att göra teater till en angelägen konstform för barn och unga. Precis som Astrid Lindgren har hon också ett starkt engagemang för de mest utsatta barnen och i sin konstnärliga gärning har hon gång på gång rört vid de svåra och viktiga frågorna om liv och död, rättvisa och frihet.

Astrid Lindgrens Världs stipendium delas varje år ut till en person eller organisation som i Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn. Stipendiaten utses av företagets programråd, som i maj 1992 instiftades av Astrid Lindgren själv. Programrådet har som uppdrag att värna Astrid Lindgrens författarskap och värderingar i den fortsatta utvecklingen av Astrid Lindgrens Värld. Programrådet ska tillse att företaget i sina olika verksamheter håller högsta möjliga kvalitet och alltid tar sin utgångspunkt i de berättelser och den idévärld som är Astrid Lindgrens ursprungliga.

Programrådet utses av Astrid Lindgrens familj och består idag av Karin Nyman, Barbro Alvtegen, Leif Ruhnström, Kjell Åke Hansson, Erik Titusson och Joacim Johansson.

Tidigare stipendiater:

1987 Gunnel Linde, författare och ordförande i BRIS. 1988 Ilon Wikland, konstnär. 1989 George Riedel, kompositör. 1995 Lars H. Gustafsson, barnläkare. 1996 Björn Berg, konstnär. 1997 Jörgen Lantz, skådespelare. 1998 Lennart Hellsing, författare. 1999 Anders Grönros, filmare. 2000 John Hrons stiftelse. 2001 Tommy Isacsson, Per Jalminger och Rein Soowik, grundare av Astrid Lindgrens Värld. 2002 Vår Teater vid Medborgarplatsen, Stockholm. 2003 Barbro Lindgren, författare. 2004 Hugo Lagercrantz, professor. 2005 Siv Widerberg, författare. 2006 Glädjeverkstan Sjukhusclowner 2007 SOS Barnbyar 2008 Kulturskolan, Vimmerby. 2009 Ulf Starck, författare. 2010 Inger och Lasse Sandberg, författare. 2011 Per Johansson grundare Glada Hudikteatern. 2012 Gunilla Bergström, författare. 2013 Marianne von Baumgarten författare och redaktör Barnens Bokklubb. 2014 Anders Eriksson kultur och fritidschef Vimmerby. 2015 Martin Widmark författare. 2016 Marit Törnqvist författare, 2017 Dilsa Demirbag-Sten författare, verksamhetsansvarig Stiftelsen Berättarministeriet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *