Furstinnan av Amalfi på Dramaten Play


Den 29 februari hade John Websters Furstinnan av Amalfi Sverigepremiär på Stora scenen men redan efter åtta föreställningar satte pandemin stopp för all publik verksamhet på teatern. Den tre och en halvtimme långa föreställningen har nu spelats in till en halvtimmes Corona-anpassad kortversion som finns tillgänglig på Dramaten Play fram till och med den 30 september.

Det klassiska brittiska verket av John Webster i regi av Suzanne Osten och i översättning och bearbetning av Per Lysander hade Sverigepremiär våren 2020. Eftersom pandemin inte gjorde det möjligt för publiken att se föreställningen har Dramaten spelat in en Corona-säkrad kortversion av föreställningen som nu visas på Dramaten Play under hela september.

Vi har gjort en mosaik på 30 minuter, filmat med avstånd, med godbitar ur föreställningen. En Corona special, kan man säga. Man häpnar över hur dialogerna i de inspelade scenerna visar vilken förmåga teatern hade redan på 1600-talet att uttrycka furstinnans krav på rättvisa som ligger i själva hjärtat av pjäsen, säger regissören Suzanne Osten.

Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker. En tragedi baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. En grotesk och drastisk berättelse om kvinnohat och frihetsbegär.

Pjäsen hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara under 2019 hade tre olika uppsättningar premiär. Under våren 2020 spelade den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *